Apache2Triad Help, Support and Development Forum Index Search Profile Log in to check your private messages Log in Register Memberlist Attachments Statistics Crew/Ranks Archive
 php_mysql.dll doesn't work (cannot load MySQL extension)
Google
Post new topic Reply to topic
Author Message
arih1134
 
 


Joined: 10 Aug 2004
Posts: 1

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 12:22 pm Reply with quoteBack to top

ok i have the latist version of apache2cp but when i try to access phpmyadmin i get this error

"cannot load MySQL extension,
please check PHP Configuration.
Documentation"

and when i go to change my password with http://localhost/apache2cp/changepass.php it just goes 2 a white page and then dosnt change anything at all. what can do. can someone please help me.
thanks
View user's profileSend private message
StMonk
 
 


Joined: 12 Aug 2004
Posts: 7

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 7:56 am Reply with quoteBack to top

Hi
(sorry for my english ^^')

i downloaded and tested the apache2triad 1.3 just about 2 days before and was really impressed of the new features. php worked great and with no problem. (on my working-machine @ work)

so i wanted to install it on my own pc at home to. and there the trouble beginns:

Code:
Unable to load dynamic library 'C:\apache2\PHP\extensions\php_mysql.dll' -could't find the especified process


i know - thats not the first time, that you hear about that. i searched the internet for fixes or sth. like that and found many pages. at first this: (other, older post)
http://apache2triad.net/forums/viewtopic.php?t=763&highlight=mysql+dll

i done it but doesn't work. sure, there is no more error message, but the mysql still isn't working. i can't loggon per phpmyadmin or anyother tool.

the day after (@work) i wanted to open my old mysql-database. and the same:
Code:
#2003 - Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)


but there was never a error-message with mysql.dll or so at all before. i started the task-manager and wanted to to look, if the process is running but no mysql is running.

so maybe it's a (or two) problem(s) wich don't create a error msg in apache.

please, need help fast. my old db's are important.

thx. Monkey

pc @work:

winXP Pro 2002 SP1 German
old phptriad-version (uninstalled before installing apache2triad): 2.2

pc @home:

winXP Home 2002 SP1 German
old phptriad-version: 2.2
manually updated php: 4.3.x
View user's profileSend private message
StMonk
 
 


Joined: 12 Aug 2004
Posts: 7

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 8:11 am Reply with quoteBack to top

the problem with my pc at work solved itself. or i solved it on myself Very Happy
View user's profileSend private message
Vlad Alexa Mancini
lead developer
lead developer


Joined: 07 Jul 2003
Posts: 1539

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 9:12 am Reply with quoteBack to top

the issue with the loading of the libraries is restricted to the XP version of windows so i couldn't know of it before the release

usually i had someone test apache2triad on xp and 2003 for me as i only do that on win98 se and win2k sp4

it seems that windows xp has a broken handling of the locations from where a program loads its libraries
View user's profileSend private message
StMonk
 
 


Joined: 12 Aug 2004
Posts: 7

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 9:39 am Reply with quoteBack to top

do you have the possibility to fix this problem with xp soon?

i wonder, that it works on the XP pro but not on the XP home.
do you know, whether apache2 works unproblematic with XP SP2?
View user's profileSend private message
Vlad Alexa Mancini
lead developer
lead developer


Joined: 07 Jul 2003
Posts: 1539

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 9:51 am Reply with quoteBack to top

i have not access to any version of the XP platform so i cant really say but i reckon the problem is in its infrastructure and occurs on all versions


well i thought
Quote:
LoadFile php\bin\libmysql.dll

fixes the problem

and you said it fixed by itself

see http://apache2triad.net/forums/viewtopic.php?t=781
do you get that too ?
View user's profileSend private message
StMonk
 
 


Joined: 12 Aug 2004
Posts: 7

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 11:56 am Reply with quoteBack to top

Code:
LoadFile php\bin\libmysql.dll


I tried it on my Home-Pc but there's now just no error msg but mysql isn't working.

why the ork-Pc hasn't any problem now, i don't know.

if i call phpmyadmin @home i get the same error like that you linked

Quote:
cannot load MySQL extension,
please check PHP Configuration.
Documentation
View user's profileSend private message
StMonk
 
 


Joined: 12 Aug 2004
Posts: 7

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 3:09 pm Reply with quoteBack to top

the problem is no more problem

now, the second problem at my home pc is solved but no one and nothing changed since yesterday ...

i did nothing and didn't anybody do sth. and that was all ^^

but i thank you for the fast support.
keep on! apache2triad is great.

gr33z Monkey
View user's profileSend private message
zerocash
 
 


Joined: 15 Mar 2004
Posts: 3

PostPosted: Wed Aug 18, 2004 1:10 pm Reply with quoteBack to top

This is not only an XP problem i have 2000 and does the same thing
so phpadmin is not working either any sugestions.
What happend to php nuke?
cheers
View user's profileSend private message
toco004
 
 


Joined: 16 Jul 2004
Posts: 4

PostPosted: Sun Mar 06, 2005 12:51 am Reply with quoteBack to top

I receive the error "cannot load MySQL extension"

what should i do? Sad Question
View user's profileSend private message
rogerdesm
 
 


Joined: 07 Mar 2005
Posts: 2

PostPosted: Mon Mar 07, 2005 12:32 pm Reply with quoteBack to top

Hi,

I have instaled apache2triad 1.5.0 in windows. Everything is working unless the php that don't find mysql.

I get this error when I try to open phpmyadmin

"cannot load mysql extension,
please check PHP Configuration"

I tried a lot of things but I still can´t open mysql.

Thanks
View user's profileSend private messageSend e-mailICQ Number
Vlad Alexa Mancini
lead developer
lead developer


Joined: 07 Jul 2003
Posts: 1539

PostPosted: Mon Mar 07, 2005 1:11 pm Reply with quoteBack to top

well obviously this is not a isolated issue , anyone experiencing it please quote theirs "php config" section from httpd.conf , it is located between "#php config" and the newline before "#perl config"


Last edited by Vlad Alexa Mancini on Mon Mar 07, 2005 1:38 pm; edited 1 time in total
View user's profileSend private message
rogerdesm
 
 


Joined: 07 Mar 2005
Posts: 2

PostPosted: Mon Mar 07, 2005 1:33 pm Reply with quoteBack to top

Hi i have the same problem.

I have windows XP Professional SP2. I´m using A2T 1.5.
I intaled the a2t sucessfull and the apache and mysql works very well but the php don't find the mysql.

This is my httpd.conf

#php config
LoadFile php\bin\php5ts.dll
LoadFile php\bin\fdftk.dll
LoadFile php\bin\libmysql.dll
LoadModule php5_module modules/mod_php.so
<IfModule mod_php5.c>
Alias /php/ "C:/apache2triad/php/"
LoadFile php\bin\ntwdblib.dll
AddHandler php5-script .php
AddHandler php5-script .inc
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php .inc
AddType application/x-httpd-php-source .phps

Thanks
View user's profileSend private messageSend e-mailICQ Number
Vlad Alexa Mancini
lead developer
lead developer


Joined: 07 Jul 2003
Posts: 1539

PostPosted: Mon Mar 07, 2005 1:41 pm Reply with quoteBack to top

the error should happen only if you do not have the php_mysql extension loaded , and it is configured to load by default with apache2triad , so see http://localhost/apache2triadcp/info.php and search for "MySQL Support" if not found it means the extension is not loaded because of a error that occured if php.ini is the apache2triad default , or by user configuration if "extension=php_mysql.dll" is commented out in php.ini

so please state which is your case

also where/when does this message exactly apear and what do the logs say ?
View user's profileSend private message
kodaro
 
 


Joined: 08 Mar 2005
Posts: 1
Location: UK

PostPosted: Tue Mar 08, 2005 8:46 pm Reply with quoteBack to top

I discovered that the problem I was having was that I was using apache2triad when I had not uninstalled the apache that had been installed with Zend Development Environment, after uninstalling this I was able to use the php_mysql extensions. the problem is that php doesn't know which directory to look in, so it looks in the first one that is on %PATH% and discovered Zend... fixed now though Smile
View user's profileSend private messageSend e-mailMSN Messenger
Display posts from previous:      
Post new topic Reply to topic


 Jump to:   



View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme
All times are GMT